English summary at the end
Siste
helga under opphaldet i januar/februar var det brødbaking. Det vart ei lærerik
og utbyterik oppleving. Vi var tre som bakte – Siah, Linda og meg. Neema bidrog
og.
Vi sette
oss som mål at alle dei 157 borna og dei vel 20 vaksne skulle få ein solid
smakebit. Dvs vi bakte for 180 personar. Det vart 60 brød, eller loff er vel
rettare – det vart berre nytta finmalt kveitemjøl, dei får ikkje kjøpt anna.
Brøda var ikkje store, men alle fekk ganske rikeleg. Vi møtte meir utfordringar
enn det eg gjer heime – eg har bygt ein vedfyrt omn i hagen av same storleik.
Det var mange ungar som følgde nøye med i store delar av bakeprosessen.
Omn og steikebrett
Omnen
heime hjå Godbless og Neema er bygt etter same mal og med same mål som den eg
har i hagen heime, men det er nokre skilnader.
M.a. er byggjematerialet laga av soltørka naturleg leire som er nytta i
staden for (ganske dyr) ildfast stein. Etter soltørkinga blir desse steinane
stabla i 3-4 meter høge byggverk med to gjennomgåande brennkammer på bakkenivå.
Der fyrer dei 2-3 dagar. Steinane vert då vesentleg sterkare, særleg dei som
ligg nær eit brennkammer.
Vi fekk
ein lokal mekanisk verkstad til å lage brett av jarn som vi kunne legge brøda
på under steikinga. Desse vart laga slik at tre brett akkurat fyller heile omnen.
Vi fekk laga seks av dei slik at vi heile tida hadde nye brød ferdig heva når vi
tok ut dei som var ferdigsteikte. Veldig effektivt – ein sparar tid og
reduksjonen i temperatur blir difor også redusert.
Ei sak
for seg var å få mekanikaren til å forstå kva han skulle lage. Han er døv og
stum og ikkje særleg van med arbeidsteikningar med mål i millimeter. Eit par av
platene var for lange og han måtte kutte dei, men etter kvart gjekk det greitt.
Før
vedfyrt baking i steinomn blir vellukka, må ein rekne med å prøve og feile
fleire gonger. Etter å ha bakt jamleg i slike omnar i nærare 40 år, så er
praksisgrunnlaget brukbart til stades, sjølv om eg stadig får ny innsikt når det
gjeld fyring, oppskrift, arbeidet med deigen, heving, utbaking, steiking,
avkjøling og lagring. Den store
utfordringa i dette tilfellet vart fyringa.
For å få
varme i heile botnen og heile taket, er det viktig å flytte bålet rundt i
omnen. Kor lenge eg fyrer heime er heilt avhengig av korleis omnen er når vi
startar å fyre. Dersom det er første fyring etter vinteren eller det har regna
ein lang periode, kan det vere fornuftig å fyre opp minst eitt døgn før du skal
bake. Du kan la bålet brenne ned og la varmen tørke ut fukt. Før bakinga kan det
vere nok å fyre kraftig i to-tre timar.
Kva for
treslag vi nytta då vi bakte heime på barneheimen veit eg ikkje, men det det
var kraftige saker. Det vart mykje glør, og desse hadde i motsetnad til glør av
gran eit langt liv. Omnen vart difor mykje for heit.
Deig
Vi nytta
to 80-liters plastkar. Det gjekk med 12 l veske – 6 l mjølk (frå eigne kyr) og
6 l vatn. Vidare brukte vi ½ kg tørrgjær og om lag ein heil 25 kg sekk med fintmalt
kveitemjøl. Siah og Linda knadde den eine deigen og eg den andre.
Vi tok
brøda ut. Dei var brende oppå og i botnen og rå midt i. Vi venta nærare ½ time
og la dei inn att, no med aluminiumsfolie over. Dette var første runden. Det
vart tre rundar til. Steiketida i kvar runde var 35-40 min. I siste runden vart
brøda berre svakt farga og dei heva seg spesielt godt, så då var temperaturen
ideell.
Alle tykte det smakte godt
Alle 180
fekk ein bra bit og det som ikkje vart ete same kvelden vart delt ut neste morgon.
Godbless hadde bror
sin med familie på besøk og vi åt to brød. Dei roste baksten og eg tykte og det
var fleire hakk betre enn den smaklause lette loffen dei kjøper i butikken.
English summary
Siah, Linda and I baked
bread in the wood
burning oven at the home of Godbless
and Neema. You
can see us and the oven on the second picture. There
were 180 people who would try and we baked 60 small breads.
Using Norwegian wood in my oven at home I usually get about 250 degrees Celcius. This is suitable for baking bread, because the temperature will gradually drop. The African wood made the temperature more than 400 degrees. The first breads were burned after 5 min., so we had to take them out and wait ½ t.
The dough we made of about 25 kg wheat flour, 6 l milk 6 l water and ½ kg yeast.
We baked four rounds. There was room in the oven for 15 bread in each round.
Everything was eaten up and all praised the bakers.
Using Norwegian wood in my oven at home I usually get about 250 degrees Celcius. This is suitable for baking bread, because the temperature will gradually drop. The African wood made the temperature more than 400 degrees. The first breads were burned after 5 min., so we had to take them out and wait ½ t.
The dough we made of about 25 kg wheat flour, 6 l milk 6 l water and ½ kg yeast.
We baked four rounds. There was room in the oven for 15 bread in each round.
Everything was eaten up and all praised the bakers.
Hei Bjørn!
SvarSlettEn stund siden sist jeg var innom. Godt å se at livet utenfor ruller videre. Spennende å se hva som skjer der nede.
mvh Per H Olsen (Medium og kommunikasjon Sogndal)
PS:
SvarSlettVar så nysgjerrig på hva som var i den mørke bakgrunnen at jeg dro opp eksponeringen i de mørke partiene. Håper det er ok? Spennende å se bildene dine/deres. Jeg la ut "den nye eksponeringen" her: http://perhoskolen.no/downloads/P1000595lysere.jpg